Betegségekről, műtétekről amit tudni kell és érdemes

TUDÁSTÁR

Az altatásról

Sajnos kedvenceink életében többször előfordulhat, hogy műtétre van szükség. Ez lehet egy tervezett ivartalanítás ( itt megnézhet ivartalanítási műtétet ahogy nálunk történik. ), fogkőeltávolítás, de akár életmentő beavatkozás is, például császármetszés vagy gyomorcsavarodás esetén. A műtéteket általában inhalációs narkózisban végezzük, de lehetnek olyan kisebb, nem annyira fájdalmas beavatkozások, ahol ultrarövid altatásra és fájdalomcsillapítás is elég (pl. toklász eltávolítása). Az altatási protokol, a választott szerek és a narkózis vezetése minden esetben sok tényezötől függ. Minden altatásnak van kockázata, amit több dolog is befolyásol. Az altatási beleegyező nyilatkozat letölthető innen:Nyilatkozat 
 Nem mindegy hogy mennyi idős az állat, minél öregebb, annál nagyobb a kockázat is.


Ha esetleg van egy fennálló betegség, például cukorbetegség vagy szívbetegség, ez is növeli a komplikációk lehetőségét. Ennek ellenére nagyon ritkán fordul elő, hogy nem ébred fel az altatásból az állat, mert nagyon korszerű készítmények állnak rendelkezésünkre.

Az anesztézia előtt első lépésként alapos fizikális vizsgálatot végzünk, hogy meggyőződjünk arról, hogy kedvence alkalmas-e az altatásra. Ha találunk valami problémát, vagy esetleg az állat életkora indokolja, laborvizsgálatok és/vagy kiegészítő vizsgálatok végzését javasoljuk. Helyben tudjuk elvégezni a szükséges labor vérvizsgálatokat, RTG, Ultrahang, EKG vizsgálatokat. 

Végül, kedvence egészségi állapotának ismeretében kiválasztjuk a számára legjobb altatási módszert. Így az altatás kockázata minimálisra csökkenthető.
Fontos tudnivalók műtét előtt
A tervezett beavatkozás előtt szükséges kedvencünket 12 órát koplaltatni, a komplikációk elkerülése érdekében. A folyadékot nem szükséges megvonni. Kijáró macskák esetében hasznos lehet a műtét előtti napon bezárni valahova az állatot, így nem fordulhat elő hogy mikor már indulnánk nem találjuk a macskát. Kedvence korábbi betegségeiről, műtéteiről, esetleges gyógyszerérzékenységéről feltétlen tájékoztassa az állatorvost!
Néhány műtéti előkészítéssel kapcsolatos videót itt tekinthet meg:  Vénakanül behelyezése , ezt követi az intubálás , majd a műtéti terület és az állat előkészítése a műtétre. 
 

Babéziózis, azok a csúnya kullancsok

A babézia egy kullancsok által terjesztett vérélősködő parazita.  A betegség sokszor végzetes kimenetelű! A betegségen történő átesés nem jelenti azt, hogy többet nem kaphatja el ismét!!!!!A fertőzött kutyák első tünetei az étvágytalanság, magas láz, elesettség, bágyadtság, később véres (sötét-borseprő szerű) vizelés, vérfogyottság, sárgaság jelentkezik. 


A kezelés alkalmával a vese és a máj- működőképességének megőrzésére, és fenntartására törekszünk. Fontos, hogy a gazda otthon folyamatosan ittasa az állatot!Ezen kívül fontos a lázcsillapítás, amit szükség esetén a gazdának otthon szintén folytatnia kell (Algopyrin), a megbeszélt adagban. Ha nem iszik vissza kell hozni! Az Imizol  injekció beadása után 15-20 percel várható mellékhatások: nyálzás, hányás, többszöri bélsárürítés, vizelés. Néha nem terheli rövidebb-hosszabb ideig a lábát, fájlalja a szúrás helyét. Ezek a melléktünetek maguktól elmúlnak, és rendeződnek kb.1 óra alatt.Gyakran a kutya már másnap jobban van, magától iszik, esetleg keveset eszik is, jobb kedvű, láztalan, vagy csak hőemelkedése van.
Ha a tünetek nem múlnak:Tehát az állat továbbra is elfekszik, bágyadt, nem iszik, nem eszik, sürgősen vissza kell hozni! Ez esetben meg szoktuk kezdeni az állat infúziós kezelését, amit olykor több napon át folytatnunk kell. Vérvétel történik a szervfunkciók kontrolálására.
Teendők, ha az állat a gyógyulás útjára lépet:Két héttel e legelső kezelés után meg kell ismételni a csípős, babéziák elölésére szolgáló injekciót, hogy a még megbúvó kórokozókat is elimináljuk. Erre azért is nagy szükség van, hogy minimálisra csökkentsük a betegség késői mellékhatásainak kialakulásának lehetőségét (autoimmun haemolitikus anaemia).
A teljes felépülés érdekében érdemes néhány hétig, (esetleg hónapig) az állattal vese-, vagy májkímélő (attól függően, hogy a fertőzés melyik szerv működését károsította nagyobb mértékben) diétás tápot etetni. Ezek a tápok nálunk beszerezhetőek.
Megelőzés:Néhány éve a betegség megjelenésére egész évben, januártól-decemberig számítani lehet,  folyamatosan védje kedvencét a kullancsoktól, vagy rácseppentő, spot on  készítményekkel, vagy megbízható kullancs elleni nyakörvekkel (Kill-tix, Scalibor Foresto) vagy tablettával ( Bravecto, Nexgard spektra ) Ezeket a termékeket állatorvosoknál, állatpatikákban, nagyobb tápboltokban szerezheti be.
 

Epilepszia

Az epilepszia nagyon kellemetlen és szívszorító megjelenésű betegség.
Háziállatainkban elég gyakori betegség, amely a központi idegrendszer működési zavarát jelenti, periodikusan többféle alakban jelentkezik. Azt lehet mondani minden száz kutyából egyben bizonyára jelen van az epilepszia tünete, a macskáknál ritkább. Ezt a működési zavart több tényező válthatja ki, lehet örökölhető vagy valamilyen mechanikai behatás, egy esetleges ütés után is kialakulhat, illetve valamilyen vírusos betegség visszamaradása is lehet. Konkrétan az agyvelő elváltozásáról beszélünk.


A betegség rohamok formájában jelentkezik, amelyek több fázisból épülnek fel, eszméletvesztés, elesés, erős rángógörcsök léphetnek fel, de akár vizelet-, illetve székletürítéssel is járhat.
Pár perc után a tünetek elmúlnak, az állat izmai elfáradnak, így egy bizonyos időre van szükség amíg teljesen magához tér.

A betegség súlyosságának mértékétől függően jelentkezhet akár félévente is, havonta, hetente vagy naponta többször is. Az epilepszia kezdeti tünetei egy feszültebb állapotot idéznek elő, a kutya idegesebbé agresszívabbá válik, ezért akár ok nélkül is támadhat, más kutyák ebben a bevezetési szakban nyugtalanok, elbújnak, rémülten viselkednek. A tünetek csalókák is lehetnek, pontos orvosi diagnosztizálást igényelnek, hiszen valamilyen mérgezésnek vagy parazitás betegségnek is lehetnek a jelei.

Ha az epilepszia már kialakult akkor csupán kezelni lehet, megszűntetni nem, viszont mindennapos gyógyszeres adaggal a rohamok gyakorisága rendszeressége csökkenthető.
 

Új családtag érkezik?

Amit kölyök kutyus, cicus vásárlásáról tudni érdemes:
Ne vásároljunk 6 hetesnél fiatalabb, ellenőrizhetetlen helyről származó kölyköt. A piacokra, vásárokra idejekorán kihordott kisállatok számtalan fertőzés veszélyének vannak kitéve, és előéletük is nyomonkövethetetlen. Egymástól, az ártatlan szándékú érdeklődők kezéről, ruhájáról, a földről és az új környezetből is elkaphatnak betegségeket, amelyek csak a néhány napos lappangási idő elteltével mutatnak tüneteket, általában már az új helyen.


Ha állatot vennénk inkább keressünk fel tenyésztőket, esetleg egyéb hírdetések (újság, internet, stb) alapján válasszunk olyan almokat, ahova személyesen, házhoz mehetünk kiválasztani leendő kedvencünket, ezzel ellenőrizve származási helyét (szülők, alomtársak egészségi állapota, táplálási mód, stb) és biztosítva a kapcsolattartás lehetőségét a régi tulajdonossal.
Ha tehetjük, ne hozzunk el még oltatlan állatot! Ha a kölyköknek igazoltan hozzájuk tartozó (szül. idő, faj, fajta, szín stb.) , állatorvosi pecséttel, dátummal ellátott oltási könyve van, bizonyosak lehetüünk, hogy az almot állatorvos is látta, és féreghajtásban is részesültek, ami szintén a gondos háttérre utal és meggyőző alapot biztosít a későbbiekre.
 

Vegyünk, vagy fogadjunk örökbe

Manapság sajnos sokan járnak pórul, amikor új kis állatot, kutyát, macskát, vagy más kedvencet vásárolnak, vagy fogadnak el ajándékba. Sok esetben kiderül, hogy az állat beteg volt már a vásárlás idején, nincsenek rendben a papírjai, nincsenek meg a szükséges dokumentumok. Az alábbi rövid összefoglalóban arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, mire kell mindenképpen odafigyelni, milyen dokumentumokat kell elkérni, átvenni az eladótól, ajándékozótól?Bárhonnan, bárkitől vásárolunk, vagy fogadunk el állatot, törekedjünk arra, hogy az átadáskor/átvételkor az állat legalább szemre egészségesnek tűnjön, testnyílásainak környéke tiszta és váladékmentes legyen, az állat aktív legyen. Betegnek tűnő, elhúzódó, bármilyen elváltozást mutató kis állat esetében inkább álljunk el a vételtől (ajándékozástól), és keressünk más forrást. (Ne felejtsük el, hogy bármilyen tüneményes is egy kis állat, ha beteg lesz, kezeltetni kell, és pár nap alatt komoly összegeket kellhet majd rákölteni.)

Amikor az állatot elhozzuk, kérdezzünk rá a tenyésztőtől, a korábbi gazdától, hogy

  • mikor született az állat,
  • mikor és milyen készítménnyel végeztek féregtelenítést,
  • kapott-e már védőoltásokat (ha igen, akkor mikor, és mit),
  • az oltásokat ki adta be, és erről
  • >megvan-e a szabályos oltási könyv?

Kérdezzük meg még azt is, van-e az állatban mikrochipes egyedi azonosító, azt ki és mikor tette be az állatba? (Kutyák esetében egy hatályos Kormányrendelet szerint 2010. július 1.-től még a tulajdonos váltás előtt kötelező az állat mikrochipes megjelölése! Fontos, hogy nem csak az adás-vétel minősül tuljadonos változásnak, hanem minden más helyzet is, így pl. az ajándékozás, örökbe fogadás, stb, amikor új tulajdonosan lesz egy kutyának. Ez a kötzelezettség független a kutya életkorától is!)

Tenyésztőtől történő vásárlás esetén fontos lehet tisztázni a törzskönyvezéssel kapcsolatos kérdéseket, a tenyésztő szervezetnél történő esetleges további ügyintézés menetét, valamint azt is, hogy ha a megvásárolt állat a vásárlást követő napokban esetleg beteg lesz, milyen módon kell azt jelezni az eladó felé. Törzskönyvezett állat esetén szükséges a törzskönyvezési dokumentáció átadása/átvétele is.

Itt is felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy manapság sok tenyésztő (de főleg az ún. szaporítók) igyekszik spórolni az állatorvosi költségeken, ezért a kölyök állatoknál szükséges beavatkozások egy részét (pl. oltások, chipezések) saját maguk végzik el, és sok esetben saját maguk igazolják is valamilyen dokumentumban. Ez a cselekedetük, amellett, hogy a jogosulatlanul végzett állatorvosi tevékenység szabálysértés, ami büntetendő és üldözendő, számos kételyt vethet fel abban a vonatkozásban is, hogy a beavatkozás mennyire szakszerűen történt meg, honnan származik az oltóanyag, a gyógyszer, stb.? Kamaránk minden eszközzel igyekszik az ilyen eseteket felderíteni és azokban eljárni. Amennyiben a vásárló számára a vásárlás során kiderül, hogy az eladó saját maga kezelte, oltotta -netán a vevő szeme láttára oltja be- az eladásra szánt állatot, jobb, ha azonnal eláll a vásárlástól!

Kullancsosság

A kullancsveszély már nem évszakhoz kötött. Az enyhe telek miatt egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a vérszívók. Jelentős számban lepik el a természetet, napjainkra már a kerteket és a közparkokat is. Támadásukra két irányból számíthatunk. A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs, illetve a cserjék levélfonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, vak közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók a Magyarországon honos 42 kullancsfaj közül. (A kullancs szó nem egyetlen állatot jelöl, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.) Egy elterjedt tévhittel ellentétben, a kullancsok nem szeretnek napozni, sütkérezni a fűszálakon, kedvencük a 10-15 fokos párás nedves borús idő. A különböző fajok egyedei a közvetlen napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert a kiszáradás veszélye miatt gyűlölik a számukra halálos napfényt.


Bár az emberek általában csak egy-két kullancs terjesztette betegséget ismernek, a valóságban sokkal többféle betegít meg embert és állatot egyaránt. Egyedfejlődési alakjaik, a lárvák, a nimfák és a kifejlett kullancsok szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek, kutyáknak (és más állatoknak) egészségkárosodást (bőrgyulladást, allergiát, mérgezést stb.). A nagyobb gondot akkor jelentik, amikor – szerte Európában – a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendezve fertőzik meg áldozatukat az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával( emberi Lyme-kór ls kullancsencephalitis)
Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás, sőt, ez az a fertőző betegség, amelynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Ennek okán úgy az ember, mint a kutya, ha bármelyik szezonban fertőződik, megbetegedhet a Lyme-kórban, ami időben adott antibiotikummal gyógyítható. Kutyáinkban a Lyme-kóron és a babesián kívül még a haemobartonellózis, hapatozoonózis, anaplazmózis is súlyos nehezen diagnosztizálható betegséget okoz. Ezért fontos, hogy már a kutyákra/macskákra jutását és a vérszívást is megelőzzük!
A kullancs bőrből való eltávolítására sok – téves – népi módszer él a köztudatban. Ám minden „hagyományos” módszer (zsírral bekenés, kicsavarás stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését okozza, aminek következtében a haldokló vérszívó kórokozó-tartalmú nyálat köp áldozatába. Vagyis a népi módszerek éppen a megelőzni kívánt fertőződést idézik elő! A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolításának legjobb módja az emberen és állaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos orvostechnikai eszköz, a kullancs-eltávolító kanál, amely országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és gyógyszertárakban. Senki által nem igazolt tévhit az is, hogy a Polybé tabletta elriasztja a kullancsokat. Ez roppant veszélyes, mert hamis biztonságérzetet ad, a vitaminok túladagolása pedig szubklinikai (a betegség nyílt jelentkezése előtti) kórképeket idéz elő, emberben és kutyában egyaránt.
A védekezés mellett igen fontos a megelőzés is. Szűkebb életterünket, kertjeinket, parkjainkat tegyük rendbe, szüntessük meg az erdei és mezei állatoknak búvóhelyet adó zugokat, farakásokat. Irtsuk a bozótot és a parlagfüvet. Rendszeresen kaszáljunk. A természetbe indulás előtt gyermekeink haját nyírassuk le (a hosszú hajat tűrjük sapka alá), könnyen ellenőrizhető ruházatot – és kalapot – vegyünk magunkra, s mindet fújjuk be kullancsriasztó aeroszollal. Nyírassuk le kutyánk szőrzetét, cseppentsünk rá kullancsriasztó készítményt, s ne induljunk el kullancsirtó nyakörv nélkül
A kullancsok elleni védekezés célja megakadályozni a kullancs megtelepedését az állaton és ezáltal megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. A cél tehát az, hogy a kullancs még azelőtt pusztuljon el, mielőtt a kórokozók átjutottak volna az állatba.
Erre ma már nagyon megbízható készítmények (nyakörv, spray, spot-on cseppek, tabletták Nexgard, Bravecto) állnak rendelkezésre. Praktikus megoldást jelenthet a bolha- és kullancsirtó nyakörv, kutyáknál a KILTIX, Foresto, Scalibor-, NYAKÖRV, amely akár 6-7-8 hónapra is védelmet nyújt, macskáknál a FORESTO NYAKÖRV, ami 8 hónapig hatásos kullancs ellen.
Hasonlóan jó eredmény érhető el a bőrre cseppenthető oldatok (spot-on), (csak néhány a teljessé igénye nélkül: Advantix, Practik, Ex-spot) használatával is, ami 1 hónapig tartja távol a kullancsokat és 2 hónapig a bolhákat. Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk mert nem keverhetők össze a különböző állatfajokra való készítmények!
Többféle kullancs és bolhairtó spray (BOLFO spray, Duowin, INSECTICIDE-2000, FRONTLINE spray) is kapható, amelyekkel a kutyát vagy a macskát a fülétől a farkáig le kell fújni (ami különösen macskákban nem egyszerű feladat), illetve bedörzsölni az állat bőrfelületét, vigyázva arra, hogy a hatóanyag az állat szemébe ne kerüljön.
A réteken és az erdőkben is vegyük komolyan a veszélyt. Kerüljük a vadlegelőket, vadetetőket és a vadcsapásokat, mert ezeken a helyeken hemzsegnek a kullancsok! Sűrűn tartsunk kullancsvizitet, és a bőrön mászó vérszívókat távolítsuk el. Mindig legyen nálunk kullancs-eltávolító kanál!
 

Kutyák védőoltásai 

Számtalan közlemény megjelent már a témáról, azonban mostani írásommal szeretném a miérteket és hogyanokat is egy kicsit jobban megvilágítani és a legkorszerűbb álláspontot közzétenni. A védőoltások feladata, hogy megvédje az Ön kutyáját fertőző betegségekkel szemben. Ha a kutyákat nem részesítjük megfelelő védőoltásokban, nagy annak a kockázata, hogy az állat megkapja valamelyik végzetes fertőző betegséget (még akkor is, ha kutyája állandóan csak lakásban tartózkodik, ugyanis léteznek nagyon ellenálló és ragályos kórokozók is). 


Ajánlott oltási programunk a fontosabb, és gyakoribb betegségekre:
Életkor
Vakcina típusa
Vakcina neve

6. hét
Parvo monovalens
Nobivac Parvo-C, Vanguard CPV

8. hét
Kombinált vakcina
Nobivac DHP-L, vagy Vanguard Plus7

10. hét
Parvo monovalens vakcina
Canigen Parvo

12. hét
Kombinált vakcina
Vanguard Plus 5

16. hét
Veszettség vakcina
Rabigen Mono

9. hónap
Kombinált vakcina
Vanguard plus 5, Nobivac DHPLi-L

1 éves kor
Veszettség vakcina
Rabigen mono

 
A fentieken kívűl ajánljuk még a kutyák vakcináztását Lyme-kór ellen, Mycozis (bőrgombásodás) ellen, coronavirusos hesmenés ellen!
Ha a betegség nem a legveszélyesebbek közé tartozik, akkor is fontos védekezni ellene, ugyanis a súlyosan megbetegedett állat lehet, hogy nem, vagy csak hosszadalmas, szenvedésekkel teli és költséges módon gyógykezelhető. Védőoltásokkal sajnos nem minden fertőző betegség ellen lehet védekezni, azonban a legelterjedtebb és legveszélyesebb betegségek ellen igen. A hazánkban két legelterjedtebb és legveszélyesebb betegség a parvovírusos bélgyulladás és a szopornyica, de védekeznünk kell az egyéb fertőző betegségek ellen is.
Be kell oltatnunk a kölyökkutyákat sajátos, szinte egyedi és bonyolult oltási program szerint (ez sokszor az adott hely járványtanától függ, ezért tanácsos a kutya lakóhelyéhez legközelebb praktizáló állatorvost megkérni ennek végrehajtására) és be kell oltatnunk a kifejlett kutyákat évente ismétlő védőoltásokkal.
 
 

Macskák védőoltásai

Évente sok macska betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással tartósan meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a macskák között.
A nem oltott macskákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak. Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a macska már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A macska vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott macskák fertőzési forrást jelentenek a többi számára.


Hogyan működik a vakcina?
A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a macskát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.A vakcinákrólAz ön macskájának állatorvosa jó minőségű, megfelelő hatékonyságú vakcinákat (Pfizer, Intervet) használ. Ezek a vakcinák hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:
leukózis,
fertőző hashártyagyulladás (FIP-vírus),
fertőző bélgyulladás (panleukopenia),
fertőző rhinotracheitis (herpes vírus),
calicivírus okozta nátha.
 

Mérgezésekről röviden

Eltérő típusú mérgeket különböztetünk meg, mindegyikkel máshol lehet találkozni. A kumarin típusú mérgezések ( patkánymérgek tartalmazzák) a szervezetbe jutva az emésztőrendszeren keresztül, a májat támadják meg ami vérzékenységet idézhet elő. A tünetei nagy mennyiségű mérgező anyagok felvétele után is csupán 1-2 nap elteltével jelentkezik, ha kevés adag jut be akkor 4-5 nap múlva lép föl a rendellenesség, tehát tünet alapján nehéz felismerni. Időben orvoshoz kell fordulni a mérgezés felismerése után, mert így megelőzhető az, hogy felszívódjon a vérbe.


Minden méregnél, ami szájon keresztül jut be a szervezetbe nagyon fontos az idővel való harc. Az ellenszer teljes mértékben képes eltüntetni egy kisebb adag mérgezést, ha viszont nagyobb mennyiség jut a szervezetbe sokszor menthetetlen a kis állat. Antiparazitális külsőleg adható szerek által is sok mérgezés alakul ki. Ha túl koncentráltak, vagy túl fiatal az állat a bőrön felszívódva idézhet elő mérgezést egy egyszerű légyspray vagy akár bolhairtó is. Az állat bőrét ilyenkor le kell mosni és ellenszert is érdemes adni, ezt házilag szintén nem érdemes elvégezni, mert pontos kémiai ismeretekre is szükség van a hatástalanításhoz.

Az ólommérgezés is a toxikus betegségek egyike, ez régebben volt jellemző, takarófesték anyagról van szó, amellyel vasat vagy egyéb felületet festettek le, ha a kutya lenyalta akkor káros hatást okozott a szervezetében.

A permetezések is veszélyesek lehetnek, illetve a gyógyszerekhez való hozzájutás. Az etilén- glikon, amely az autók hűtőfolyadékja édeskés ízű egyfajta alkoholos glicerines oldat, szintén veszélyes lehet, ugyanis műhelyeknél otthon szerelt autóknál a kutyák felnyalhatják, az általa okozott mérgezés étvágytalanságot elesettséget eredményez. A kezdeti alkoholmérgezéshez hasonló tüneteket görcsök váltják fel, majd a vesék olyan mértékben károsodhatnak, hogy infúziós terápiával sem mindig sikerül az élet megóvása.
Mit tehetnek a gazdák, ha felfedezik a mérgezést?
Először is minél több vizet kell az állattal itatni, illetve kell hagyni, hogy szájon át kiürítse a gyomorba került nem kívánatos káros anyagot. Érdemes széntablettát adni neki, ami a felszívódást segíti. Négy-öt tojásból összekevert fehérje is gyors segítség lehet. Az első pár lépés végrehajtása után azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy az állaton gyomormosást végezhessenek, illetve ellenszert adjanak neki.

Sánta, vagy lebénult?

Gyulladásos betegségek

Gerincvelő-gyulladás szopornyica következtében előfordul, azonban gyakorlatilag mindig agyvelőgyulladással együtt. Más kórokok következményeként igen ritka. A gerincvelőburok-gyulladás többnyire a gerincvelő-gyulladás társbetegsége. Idősebb kutyákban előfordul autoimmun eredetű, glükokortikoid kezelésre javuló gerincvelőburok-gyulladás. A gerincvelő-gyulladás tüneteként főleg a hátsó testfél gyengesége, bénulása mutatkozik. Lehetséges, hogy a betegség felfelé terjed, és megbénulnak az első lábak is. A burok gyulladására főleg a nagyfokú fájdalmasság, a bőr túlérzékenysége, túlérzékeny bőrterületek kialakulása hívja fel a figyelmet. Középkorú német juhászkutyákban sajátos, immun eredetű gerincvelő-betegség fordul elő, amely hónapokon át lassan rosszabbodva a betegek bénulását idézi elő.

 

Traumás betegségek

Kutyákban a gerincvelő sérülését okozhatja a csigolyák törése, helyzetváltozása. A mellkasi–ágyéki szakasz sérülése a hátulsó testfél, a nyaki pedig mind a négy végtag bénulását okozza. A gerincvelő zúzódásának regenerációjára, tüneteinek elmúlására nem lehet számítani. Ha azonban a trauma következménye bevérzés volt, vagy a gerincvelő működéskiesése ödéma kialakulásából állt elő, akkor a bénulás is enyhébb, és az állapot javulhat vagy elmúlhat. A gerincvelő traumás sérülése azonban az esetek többségében nem balesetekből, hanem a csigolyák közti porckorongok megbetegedéseiből, főleg porcsérvből származik.

A hátulsó testfél bénulása

Ez tulajdonképpen nem betegség, hanem tünetcsoport, több gerincvelői kórforma gyakori és jellemző következménye. Oka a mellkasi-ágyéki gerincvelő károsodása, amely gerincvelőszakasz sérülései, főleg porcsérv miatt, sokszor előfordulnak; ez a gerincvelőrészlet a porckorong-elváltozásokból származó károsodások területe. A hátulsó testfél bénulása felléphet hirtelen, és bekövetkezhet idült lefolyású kórkép formájában. Gyakoribb a heveny hátsótestfél-bénulás, amely az első napokban rendszerint merev jellegű: ez a hátsó lábak izomzatának deszkakemény állapotát, a lábak merevségét, hajlíthatatlanságát jelenti. A merev bénulás rövidesen petyhüdt bénulásba megy át. Ilyenkor a két hátulsó láb szinte élettelenné válik, a kutya a hátsó testrészét a két elülső lábára támaszkodva vonszolja maga után. Súlyos zavarok támadnak továbbá a vizelet- és a bélsárürítésben, ami a kutyák egészségi állapotát tovább ronthatja, akár életüket is veszélyeztetheti. A szindróma kimenetele a gerincvelő-károsodás mértékétől függ. Kedvező esetben mintegy két héten belül mutatkozik javulás. Máskor a javulás várat magára. A prognózis azonban, ha a bénulás változatlan, idővel mind kedvezőtlenebbé válik.

Vizelési zavarok

A vizeletürítés zavara bekövetkezhet az agykéreg megbetegedése miatt. Ez esetben a vizelés akaratlagos kontrollja szűnik meg. A betegek elvesztik szobatisztaságukat, elhagyják nemükre jellemző vizelési szokásaikat, nem veszik fel a megfelelő testhelyzetet. Az agytörzsi kontroll kiesését elsősorban a gerincvelő-összeköttetés megszűnése idézi elő. Súlyos vizelési nehézség lehet a következmény, ami miatt a vizelet sokszor csak katéterrel nyerhető, később a vizelet elcsurog. Reflexes vizeletürítésre nincs lehetőség. A vizelet elfolyik, elcsepeg, a záróizom nem működik. Később az alsóbb központok bizonyos önállóságra tesznek szert, a vizelésben némi javulás észlelhető.

Farokbénulás

A farok mozgatásában agyvelői és gerincvelői hatások egyaránt érvényesülnek. Az akaratlagos farkcsóválás a kutya örömének a kifejezésére elmarad, ha az agykéreg megbetegszik, vagy ha az agykéregben keletkező impulzusok a leszálló pályák károsodása következtében nem jutnak el a gerincvelői központokhoz, azonban a farok ilyenkor nem bénult. A gerincvelő károsodása esetén is bénul a farok, élettelen tárgyhoz hasonlóan mozgatható. A farokbénulás gyakran együtt jár a vizelés, valamint a bélsárürítés zavarával.

Műtéti után...

Néhány fontos információ a műtéttel kapcsolatban

A műtétet követően az állat ébredése váltózó ideig (fél órától 1-2 óráig) is eltarthat. Ezen időszak alatt biztosítsunk neki nyugodt, ingerszegény, és fűtött környezetet. Még nem reagál az őt ért ingerekre (pl. simogatásra, szólongatásra, külső zajokra, fényre), mert az altatószer lebontásához Kedvencének szüksége van pár órára. Az ébredési szakban remegés, reszketés, a szem gyors oldalirányú mozgása és esetenként hányás előfordulhat. Ne tegyük ágyra, vagy magas székre, és ne hagyjuk őrizetlenül a tudat teljes visszatértéig, mert a szédülés miatt kárt tehet magában, vagy környezetében.

 

A műtétet követő néhány napban a sebgyógyulást kísérheti hőemelkedés, esetleg láz. Aggodalomra nincs ok, de kutyusnak ½-1 tabletta Algopyrin, cicának 1 tabletta Ketofen adása indokolt lehet.

A műtét során a seb zárása felszívódó fonállal történik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség a varratok eltávolítására (2-3 hét alatt magától felszívódik). A sebgyógyulás időtartama 7-10 nap, Ha ebben a pár napban az állat a varratokat folyamatosan nyalja, piszkálja előfordulhat, hogy a bőrseb szétnyílik, ekkor tanácsos visszahozni rendelőnkbe, ahol megfelelő ellátásban részesítjük.

A belső varratok körülbelül egy hónap alatt szívódnak fel, ilyenkor a seb tájékon duzzanat tapasztalható, mely rövid időn belül megszűnik.


Mire figyeljünk a műtétet követően?

1. Fontos hogy kedvence az operáció után ne kapjon sem enni, sem pedig inni, mert az altatószer blokkolja a nyelési reflexet, ami következtében félrenyelhet, ez pedig fulladáshoz vezethet.(Ezért tilos az állatnak már a műtét napján enni, illetve inni adni.)

2. Az altatószer további hatása, hogy kikapcsolja a hő-szabályozó központot, ami azt jelenti, hogy az állat testhőmérséklete a normálisnál alacsonyabbra süllyedhet. Ezért fontos, hogy a műtét estéjére Kedvencének meleg alvóhelyet biztosítson.

Arra is ügyelni kell, hogy olyan helyre tegye kis barátját, ahonnan nem tud leesni, ugyanis ilyenkor az altatószer még befolyásolja a koordinációs készségeit is.

3. Nem szabad megijednünk, ha az ébredést remegés, reszketés, illetve hányás kíséri.

4. A műtét utáni egy-két napban előfordulhat, hogy Kedvence bágyadtabb, kevesebbet mozog, esetleg étvágytalan. Ha ezt több napon keresztül tapasztalja, ajánlatos az állatot kontrolra visszahozni.

5. Enni és inni először a műtétet követő napon kaphat a beteg. Általános tapasztalat , hogy az étvágy csak az operáció utáni 3. napon kezd visszatérni. Tanácsos, hogy nehezen emészthető, csontos ételeket legkorábban két hét múlva etessünk, mert a hasfal izomzata ekkorra forr össze teljessen.

Reméljük ezen kis tájékoztatóval sikerült néhány hasznos információt adnunk ahhoz, hogy kedvencének maximális segítséget nyújthasson a lábadozási időszakban.

Mütétet megelőzően

A műtétek előtt biztosítani kell, hogy az állat általános állapota olyan legyen, ami a műtét kockázatát a lehető legkisebbre csökkenti. Ehhez a műtétet megelőző időszakban megfelelő energia-, fehérje- és vitaminellátásra van szükség, amit leginkább megfelelő gyári tápok etetésével lehet elérni, de a jó minőségű főtt marha- vagy baromfihúsra (apróra vágva) alapozott táplálék is megfelelő lehet. Télen fontos a táplálék vitaminkészítményekkel történő kiegészítése is. Csont és más bélsárrekedést okozó étel etetését kerülni kell! Kényeztesse kedvencét a műtéti előtti napokban, ami persze nem jelentheti azt, hogy az állat mértéktelenül habzsoljon!

Amennyiben az állat valamilyen krónikus szervi megbetegedésben szenved (pl. máj vagy veseelégtelenség, szívelégtelenség), speciális diéta is szükségessé válhat, valamint műtét előtti gyógykezelésére is szükség lehet. Sajnos költségnövelő tényező, de különösen idős, vagy rossz általános állapotú állatoknál indokolt a műtét előtt kiegészítő laboratóriumi (vér- és vizelet-) vizsgálatokat végezni. Ez jelentősen csökkenti a kockázatot és segíti a gyógyulás eredményességét.

Felnőtt állat a műtét előtti 24 órában már ne vegyen fel táplálékot, kölykök esetében általában 12 órás koplaltatás is elégséges. A műtét előtti 6-12 órában az ivóvizet is meg kell vonni a betegtől. Íme az előkészület a műtétre: https://youtu.be/Aslc-Y_z-ZA

A műtét után még nagyobb figyelmet kell fordítani az állat ellátására. Ilyenkor a megfelelő sebgyógyulás feltételeinek biztosítása, az elvesztett vér pótlása, a csökkent ellenálló képesség javítása céljából van szükség a megnövelt fehérje- és energia-bevitelre. Figyelemmel arra, hogy az állat étvágya ebben az időszakban általában csökkent, a táplálék beltartalmán kívül annak emészthetősége és ízletessége is rendkívül fontos. Különösen ajánlottak ezekben a napokban a megfelelő diétás tápok és vitamin- kiegészítők. Érdemes még a műtét előtt próbaetetéssel meggyőződni arról, szereti-e a tápot a kedvencünk? A gyári erősítő tápok alternatívája a puhára főzött, apróra vágott csirkehús (csak hús!), túró és étolaj (kb. 1 gramm testtömegkilogrammonként) keveréke lehet, amit ajánlott összeturmixolni. A napi adagot ne naponta egyszer kapja meg a beteg, hanem többször, kis adagokat kínáljunk fel az állatnak!

Ügyeljen az állat vízfogyasztására! Mindig legyen előtte friss víz, aminek fogyását ellenőrizni kell. Ugyanígy a vizeletürítés gyakoriságát és a vizelet mennyiségét is fontos megfigyelni, a veseműködés leállásának kockázata ugyanis szintén olyan tényező, amivel a műtétek után számolni kell.

Néha a műtét természetétől függően a fenti általános szabályoktól eltérő eljárásra (pl. gyomor- és bélműtéteknél szigorú koplaltatás!) is szükség lehet! Ilyenkor az állatorvos utasítását kell betartani!

A beteg a műtétet követően nyugodt és komfortos környezetben lábadozzon. Különösen fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása az állat ébredéséig. Kistestű kutyáknál ill. macskáknál hideg környezet esetén már önmagában az altatás is veszélyt jelenthet!

Az utókezelések tekintetében az állatorvos utasításait szigorúan be kell tartani! Ha a lábadozás során az állat állapotában bárminemű aggályos változás áll be, keressen fel bennünket a már előre programozott kontrolvizsgálatoktól ill. utókezeléstől függetlenül is!

A műtétek utáni lábadozást, a komplikáció mentes gyógyulást általában gyógyszeres kezeléssel támogatjuk. Azokban az esetekben, amikor a betegségnek megfelelő speciális ellátásra nincs szükség fájdalomcsillapítást és antibakteriális kezelést alkalmazunk. A fájdalomcsillapításra az állatvédelmi megfontolásokon túl azért is szükség van, mert segítségével gyorsabb és biztosabb a sebgyógyulás. Antibiotikumokat akkor is alkalmazunk, ha a seb jellege (steril műtéti seb) ezt nem indokolja ugyan, de a műtéti terület védelme nem, vagy csak részben oldható meg. Ezzel kapcsolatban kövesse az állatorvos ajánlásait.

Mi így készülünk elő: https://www.youtube.com/watch?v=Aslc-Y_z-ZA

Az állatok természetes, ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással tisztogatják. Ez járhat némi előnnyel egy ellátatlan, szennyezett, baleseti sérülés esetén, de súlyos komplikációkhoz vezethet a műtéti seb nyalogatása. 

Macskanátha

Macskában a Herpes- vírus okozta fertőző rhinotracheitis és a Calici- vírus okozta nátha jár orrgyulladásos tünetekkel. Ezen felül gyakran a Clamydia psittaci miatti kötőhártyagyulladáshoz (conjuktivitis) is társulhat orrgyulladás és a tüneteket számos egyéb bakteriális társfertőzés is súlyosbíthatja. Az állat ilyenkor köhög, tüsszög, az orrnyílások környéke beszáradt, savós, olykor gennyes váladékkal szennyezett.
A fertőződés szempontjából különös veszélynek vannak kitéve a lefogyott, legyengült (ivarzás időszakában), esetleg más betegségben ( pld. Leukózis) szenvedő, kijáró állatok, akik a betegséget általában már fertőzött fajtársaiktól kapják el, de néha előfordul lakásban tartott kedvenceken is.


A jellegzetes tünetek alapján általában a gazdiknak is hamar feltűnik a betegség jelenléte, ilyenkor minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz!
Pár napos aktív, gyógyszeres kezelés hatására a kellemetlen tünetek gyorsan enyhülnek és a cica immunrendszerének további erősítésével a vírusos alapbetegség is gyógyítható.

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében ajánlatos a cicákat vakcinázni! A kölyök macskákat 6-8 hetes korukban, 2 hét különbséggel érdemes kombinált vakcinával alapimmunizálni, majd évente egyszer emlékeztető oltásban részesíteni, ezzel elkerülhető a fertőződés lehetősége.

 

Veszettség

A veszettség állatra és emberre nézve egyaránt halálos kimenetelű, kezelhetetlen betegség. A veszettség a megbetegedett állatok nyálával terjed. A vírus iránt minden melegvérű állat és az ember is  fogékony. Hazánkban főleg a róka a veszettség forrása, amely sok esetben bejár az emberi településekre portyázni, így könnyen átadhatja a vírust házi kedvenceinknek. A fertőzés és a tünetek jelentkezése között eltelt lappangási idő átlagosan 2-8 hét, attól függően, hogy melyik testrészt érte a veszett állat harapása. A betegség általános tünetei többek között a megváltozott viselkedési mód, víziszony, habzó száj, kancsalság.

 

A dühöngő veszettség során a kutya izgatottá válik, és az útjába kerülő embereket, és állatokat megmarja. Ha a házban tartott macskánk fertőződik meg a veszettséggel, akkor ezek az esetek különösen veszélyesek lehetnek, mert rendszerint fokozott ingerlékenység és támadó magatartás miatt ráugranak az emberre és fej közeli sebeket ejtenek.

Ha harapás éri az embert, minden esetben fel kell keresni a háziorvost, aki a tetanusz oltást követően elindítja az eb és cica hatósági megfigyelését. Ez esetben az embert mart állatot kötelezően 2 hétig karanténba kell helyezni. Az eljárás mindenki számára költséges és kellemetlen!

A kutyák veszettség elleni oltása gazdáik államigazgatási kötelessége! Aki ezt elmulasztja szabálysértési bírsággal büntethető. Minden kutyát egy éves kor alatt kétszer, utána évente KÖTELEZŐ veszettség ellen oltani. Az oltatás beadásának két lehetősége van. Vagy saját állatorvosuknál, aki rendelőjében, vagy akár háznál, kedvenceik általános egészségügy állapotának felmérése után oltja állataikat, vagy az évenkénti összevezetett veszettségoltás alkalmával.

Városunkban ennek már évek óta megszokott időpontja március, mikor is a kihirdetett kétszeri időpontban várják az állatorvosok kedvenceiket a megadott helyen, a futballpályánál és a városházánál.

Az összehívott oltással kapcsolatban azonban fontos tisztázni néhány tényt. Többen azt gondolják, hogy ezen alkalmakkor a sok száz összegyűlt kutyát egy tűvel szúrják végig és a fertőzések ilyen módon terjednek állatról állatra… Ez ma már nem így történik. Minden kutyát új, steril tűvel vakcináznak, viszont sok kutya jelenik meg egy időben egy helyen, és nincs idő mindegyikük külön-külön egészségügyi vizsgálatára. Néhány gondatlan, figyelmetlen tulajdonos, fertőzött, beteg állattal érkezik, ami ez esetben felderítetlen marad. Ezek a kutyák bélsarukkal, vizeletükkel, nyálukkal ürítik a fertőző ágenseket, ennek következtében a nagy állatsűrűség miatt annak is sokkal nagyobb az esélye, hogy az egészségesen érkezett kedvencek is elkapják ezeket a betegségeket. Tehát ha tehetik, inkább válasszák az egyéni oltás lehetőségét, az állatorvossal való személyes kapcsolat, kutyusaik évente egyszeri átvizsgálása lehetőséget nyújthat a veszélyesebb problémák, fertőzések, daganatok, csontrendszeri-betegségek stb. kiszűrésére is.

Macskák leukózisa

A leukózis világszerte egyre elterjedtebb, idült lefolyású, a lymphoreticuláris szövetek és a vérképzőszervek (a szervezet védettségéért és vérsejtek képzéséért felelős) megbetegedésével, az ellenállóképesség jelentős csökkenésével, gyakran daganatok képződésével járó igen gyakori macskabetegség. A még mindig nem teljesen ismert kórlefolyású betegséget a macskaleukózis vírusa (FeLV) okozza. A vírus a fertőzött állatok váladékaival, elsősorban nyállal terjed, de bejuthat a magzatokba is a vemhesség alatt.


A terjedésben a macskák közvetlen és tartós érintkezésének, együtt tartásának van döntő jelentősége.

A vírus iránt minden korú állat fogékony, a betegség tünetei mégis leginkább 2-4 éves macskákban mutatkoznak. Leggyakrabban a kijáró kandúrok fertőződnek, de a fertőzött állatoknak csak egy része betegszik meg klinikai tünetekben. Gyakori a látens (lappangó) fertőzöttség. A lappangási idő 4-6 hét.

A vírus először a torok nyirokszöveteiben, a mandulákban és a környéki nyirokcsomókban szaporodik el. Ezt követően vírus az érpályákba tör, viraemia alakul ki, melynek tünetei enyhék. Lázas hőemelkedés, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzadása észlelhető.

A későbbiekben az állat kóros lesoványodását, általános állapotának állandó ingadozását, egyéb fertőző eredetű társbetegségek egyre gyakoribb jelentkezését tapasztalhatjuk A vírus a nyálban a fertőzést követően 4-8 hét múlva jelenik meg. A vírus a fertőzött sejtek egy részét daganatosan átalakítja. Tapasztalatok szerint daganatos elváltozások csak a macskáknak 20%-ában alakulnak ki, a többi megbetegedett macska egyéb, nem daganatos kórképek következtében hullik el. A klinikai tünetekben megnyilvánuló betegség gyógykezelése reménytelen.

Az immunrendszer támogatásával, állandó roborálással csupán az állat élete hosszabbítható meg ideig-óráig. A kezelés tüneti, valamint a szövődmények megelőzését szolgálja. Ebből a célból antibiotikum, gyulladáscsökkentő adása is szóbajöhet. Ma már megfelelő védőoltás van a betegség megelőzésére. A tenyészeteket, állományokat érdemes a betegségre szűrni, és a fertőzött egyedeket az állományból eltávolítani.

 
Vet-Praktice Bt.
Ha kérdése, kérése vagy megjegyzése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz alábbi elérhetőségeink bármelyikén.

Adószám: 20636667-2-13
Cégjegyzékszám: 
Nyitvatartás: kizárólag patika, pet-shop!
Hétfő: 08:00 - 18.30
Kedd: 08:00 - 18.30
Szerda: 08:00 - 18.30
Csütörtök: 08:00 - 18.30
Péntek: 08:00 - 18.30
Szombat: 08:00 - 11.00
Vasárnap: Zárva vagyunk
Kapcsolat

2220 Vecsés, Kölcsey u. 15.

Kövessen minket